Tot slot: groot bier, klein bier

Het slot van het leertraject was de eindproef. Deze ging door op 20 februari 2021 bij Brauw, een jonge brouwerij in het centrum van Genk....

Hop... zoals nu

In een vorige blogpost lees je hoe ervaring wordt opgedaan met het werken met wilde hop. De moderne hopteelt mocht uiteraard ook niet...

Hop... zoals toen

Hop is een onmisbaar ingrediënt. Het zorgt voor bitterheid en beschermt het bier tegen infecties. Een groot voordeel is dat met hop...

Leve(nd) hout

Een historisch brouwer werkt veel met hout. Houten kuipen om het bier in te brouwen, een houten filterplaat en roervorken, hout voor het...

Leesvoer

Naast het overdragen van praktische kennis komt ook de theoretische kennis aan bod. Om goed te kunnen begrijpen wat je doet en vooral ook...

Water en vuur

Bij brouwen speelt temperatuur een zeer belangrijke rol. Doorheen het brouwproces worden verschillende temperatuurstappen aangehouden. De...

Brouwen in Schweickershausen

Om het ambacht van het historisch brouwen te kunnen aanleren op een volwaardige authentieke brouwinstallatie zijn de mogelijkheden in ons...

Kommunbrauen

In de tijd dat zelf je voedsel en dranken produceren nog heel gewoon was, brouwden dorpelingen vaak samen met buren, vrienden of familie...

Kaf, meer dan afval

Een van de stappen van het brouwproces is het filteren. Bij het filteren wordt de vloeistof die later het bier zal worden (het wort)...

BKRK-bier

Een belangrijk deel van het leerproces speelt zich af in de historische brouwerij van het openluchtmuseum van Bokrijk. Hier krijgen we de...

In het klein

Iets leren kan je niet zonder veel te oefenen, uitproberen, experimenteren. Natuurlijk kan dit niet altijd op een full-size...

Wat een verzameling

In het brouwerijmuseum van Bocholt van de brouwersfamilie Martens kan je de geschiedenis van brouwen vanaf het midden van de 18de eeuw...

De kop is er af

Stefaan Huybrechts en Maarten Houbregs zijn gestart met hun traject. In 2019 en 2020 zal Stefaan Maarten alle finesses van het historisch...