Borgen van immaterieel cultureel erfgoed en op bezoek bij onze Hasseltse beurscollega's

Borgen van immaterieel cultureel erfgoed, hoe begin je eraan? Een vraag waar wij zo meteen het antwoord niet op wisten. Gelukkig kregen we heel wat tips van het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) waarmee we aan de slag kunnen. Bedankt Laura Danckaert voor je deskundige uitleg en om speciaal hiervoor naar Hasselt af te zakken! Fijn ook dat jullie ons steunen door onze blog op jullie website op te nemen.


We waren niet alleen voor het overleg met CAG in Hasselt. Een ambacht dat ook al heel lang meegaat en toch wel wat gelijkenissen vertoont met het bierbrouwen is het jeneverstoken. Boeiend om de gelijkenissen en verschillen te ontdekken. En waar doe je dat beter dan in het jenevermuseum.

Net als bij het brouwen van bier worden voor het stoken van jenever eerst de nodige granen gemout. De mout wordt dan geschroot en bij warm water gevoegd om zo het beslag te maken waarin het zetmeel van de mout wordt omgezet in suikers, die nodig zijn voor de vergisting. Dan worden de verschillen tussen bier- en jeneverproductie groter en groter. Waar bij jenever het beslag zelf wordt vergist, wordt bij bier het beslag eerst gefilterd en wordt enkel het bekomen wort vergist. Jenever wordt ook gedestilleerd en dat gebeurt bij het bier brouwen helemaal niet. Wel worden heel wat kruiden en aromaten zowel bij het bier brouwen als bij het jenever stoken gebruikt. In het jenevermuseum is trouwens een hele mooie presentatie te zien van deze kruiden en aromaten.


Wist je dat het ambacht van jenever stoken ook wordt overgedragen met een beurs van de Vlaamse overheid? Volg het traject van meester-stoker Jef Kempeneers en leerling-stoker Steven Reekmans op hun facebookpagina en natuurlijk ook live in het jenevermuseum.