Brouwen in Schweickershausen

Bijgewerkt op: 26 apr 2020


Om het ambacht van het historisch brouwen te kunnen aanleren op een volwaardige authentieke brouwinstallatie zijn de mogelijkheden in ons land helaas beperkt. Zoals we al vertelden in onze vorige blogpost zijn er in Thüringen nog enkele brouwerijen actief, waar we met de hulp van Walter Simon, één van de partners binnen ons opleidingstraject, hebben kunnen meebrouwen.


Buiten enkele pompen worden er geen moderne elementen gebruikt. Brouwen kan er door het ontbreken van koeltechnieken ook alleen maar in de koudere maanden gebeuren, wanneer de buitentemperatuur koud genoeg is om het bier in het koelschip te kunnen koelen, zonder al te veel infectiegevaar.


Op de avond voor de brouwdag wordt de brouwerij klaargemaakt en wordt het mout geschroot. In alle vroegte wordt de ochtend nadien het vuur opgestookt om het brouwwater op te kunnen warmen. Ondertussen wordt heel de brouwinstallatie gekuist en worden de filterplaten geplaatst. Op deze brouwdag gebeurde het beslaan (mengen van mout en water) in de kookketel en werd daarna het beslag overgepompt naar de werkkuip. Soms wordt ook dadelijk in de werkkuip gestart. Al wat later op de avond als het wort lang genoeg gekookt heeft wordt het naar het koelschip gepompt waar het tijdens de nacht kan afkoelen. De volgende ochtend is het wort voldoende afgekoeld en zit het brouwproces er op. De gist wordt toegevoegd en de vergisting kan starten.