Hop... zoals toen


Hop is een onmisbaar ingrediënt. Het zorgt voor bitterheid en beschermt het bier tegen infecties. Een groot voordeel is dat met hop aroma's kunnen worden toegevoegd aan het bier.


Tegenwoordig is hop in de meest uiteenlopende variëteiten te koop, in pelletvorm of als hopbloemen of -bellen. Naast de klassieke hopsoorten komen er steeds meer hoppen bij die specifiek gekweekt worden voor hun bijzondere aroma's als mandarijn of meloen.


Hoewel hop al zeer lang voor gebruik bij het brouwen geteeld wordt, is het interessant om zelf te beleven hoe het er aan toe kon zijn gegaan toen hop nog niet aangekocht werd bij de hopkweker, maar in de vrije natuur werd geoogst.

Hop komt in de vrije natuur vrij algemeen voor. De plant heeft nood aan een voedselrijke en vochtige ondergrond en is vaak te vinden aan boskanten in de buurt van waterlopen. Hop is een klimplant die in een jaar tijd metershoog kan groeien. In de winter sterft de plant bovengronds. In het voorjaar schiet de ondergrondse wortelstok of rhizoom opnieuw uit. Op dat moment kan de plant vrij eenvoudig vermeerderd worden door een stuk van de rhizoom uit te steken en te verplanten.


Een stukje van het leertraject bestaat uit het op zoek gaan naar wilde hop, deze oogsten en drogen, om dan te onderzoeken welke kwaliteiten deze hop heeft als bitterhop en/of aromahop. Daarna is het de bedoeling de wilde hop in cultuur te brengen door een stuk van de rhizoom in het vroege voorjaar te verplanten naar een hoptuin, waar deze gemest wordt en de gepaste zorgen krijgt. Dit zal na verloop van tijd een invloed hebben op de pant, waardoor deze een ander aroma kan krijgen dan de moederplant in de vrije natuur.

Een dergelijk experiment vraagt tijd. De start is alvast gemaakt door het oogsten van de hop van een aantal planten op verschillende locaties, die gedroogd wordt om er mee te brouwen. Deze planten werden gemarkeerd, zodat in het vroege voorjaar de plant herkend kan worden om de rhizoom uit te steken. Het is van belang de rhizoom van de juiste plant te nemen, omdat enkel vrouwelijke planten hopbellen dragen.


De hoppluk is erg arbeidsintensief. Het gaat relatief snel om een behoorlijke hoeveelheid hop te plukken, maar hop is heel licht waardoor je een groot volume nodig hebt om genoeg hop op voorraad te hebben. Als je de hop droogt verliest deze nog ongeveer 4/5 aan gewicht.