Kommunbrauen

Bijgewerkt op: 26 apr 2020


In de tijd dat zelf je voedsel en dranken produceren nog heel gewoon was, brouwden dorpelingen vaak samen met buren, vrienden of familie hun eigen bieren in een paanhuis of brouwerij van de gemeente. Bier brouwen voor eigen consumptie was iets heel gewoons. Bij ons is dit gebruik reeds lang verloren gegaan. In de Duitse deelstaat Thüringen is er echter nog een kleine regio waar dergelijke brouwerijen, doorgaans uit de 19de eeuw, vandaag de dag nog actief zijn. Een bezoek aan deze regio waar oude materialen en technieken nog volop gebruikt worden mocht niet ontbreken in het leertraject.


In de kleine dorpjes van deze regio met vaak maar een paar honderd inwoners brouwen de mannen bieren voor hun familie en ook voor de dorpsfeesten. Dit doen ze in Kommunbrauhausen. Dit zijn brouwerijen die eigendom zijn van de gemeente en die tegen een kleine vergoeding gebruikt mogen worden door de dorpelingen.


Deze brouwerijen zijn allemaal nog voorzien van een houtgestookte kookketel, een houten werkkuip, koelschip en kuipen voor open vergisting. Toch ziet iedere brouwerij er anders uit en worden er andere technieken toegepast. Zo wordt in sommige dorpen sterk aan hun specifieke brouwgewoontes vastgehouden.

Wanneer er gebrouwen wordt worden de kosten verdeeld tussen de deelnemers. Wie het meest betaalt heeft het recht op het meeste bier. Hun bier halen de brouwers op na ongeveer een week, wanneer de hoofdgisting is afgelopen. Met aanhangers volgeladen met tonnen komen ze naar de brouwerij waar het bier met emmers uit de gistkuipen geschept wordt en verdeeld over de brouwers in verhouding tot hun bijdrage. per emmer die in de kuip op zijn rug wordt geschept komt er een streepje achter de naam van de brouwer te staan. Als alles eerlijk verdeeld is vertrekt ieder met zijn bier huiswaarts.

Natuurlijk hebben we er zelf ook gebrouwen, maar dat is voor een volgende blogpost.