LeesvoerNaast het overdragen van praktische kennis komt ook de theoretische kennis aan bod. Om goed te kunnen begrijpen wat je doet en vooral ook waarom je het doet is het belangrijk om de achtergrond van een bepaald gebruik of techniek te kennen.


Het aankopen van historische werken met relevante inhoud is duur. Daar komt nog bij dat dergelijke boeken ook relatief zeldzaam zijn of toch niet vaak op de markt komen. Je hebt dus wat geluk nodig om te vinden wat je zoekt. Het geluk was aan onze zijde toen we het werk 'traité complet de la fabrication des bières, et de la distillation des grains, pommes de terre, betteraves, topinambours, etc.' - G. La Cambre - Bruxelles - 1856. Dit werk is één van de standaardwerken uit de 19de eeuw over brouwkunde, biersoorten en nog veel meer.

Volkslees of onderwijzershandboek - 1808

Gelukkig zijn er online zeer veel en goed doorzoekbare historische werken te vinden. Zo is google books een belangrijke bron van informatie. Tot hiertoe werd een collectie van zo'n 200 historische werken aangelegd gaande van de 16de tot de 19de eeuw. Het zal zeker niet lukken om deze werken binnen het beurstraject volledig door te nemen en te bestuderen, maar met deze groeiende collectie wordt een goede basis aangelegd voor studiewerk achteraf.


Al dat studiewerk moet gelukkig niet volledig zelf gebeuren. Zo zijn er historici met een goede pen die gespecialiseerd zijn in bier, brouwerijen en brouwtechnieken. Hun werken zijn een fantastisch hulpmiddel bij het opdoen van de nodige theoretische kennis. Een van deze auteurs is Frank Becuwe, verbonden aan Mout- en Brouwhuis De Snoek (Alveringhem), die mee ons traject ondersteunt.


Daarnaast zijn er zeer veel boeken en online info terug te vinden over modernere kennis en onderwerpen. Ook deze maken deel uit van het opleidingstraject. Leesvoer genoeg dus!