Water en vuur

Bijgewerkt op: 25 apr 2020


Bij brouwen speelt temperatuur een zeer belangrijke rol. Doorheen het brouwproces worden verschillende temperatuurstappen aangehouden. De temperatuur wordt bij iedere stap omhoog gebracht.


Bij moderne brouwerijen gebeurt dit volledig automatisch. Zelfs voor hobbybrouwers zijn er heel wat geautomatiseerde brouwtoestellen te krijgen. Al het brouwwater wordt samen met de mout stap per stap opgewarmd door een elektrische weerstand, met stoom, ... .



Bij historisch brouwen wordt uiteraard geen automatische sturing gebruikt, maar wordt in een vaak houtgestookte kookketel water opgewarmd, dat op de juiste temperatuur en in de juiste hoeveelheid aan het beslag wordt toegevoegd. Bij andere technieken worden delen van het beslag (water en mout) afzonderlijk opgewarmd en weer toegevoegd. Ervaring en kennis van de installatie is van groot belang. Een houtvuur zet je niet even harder of stiller, vooruitdenken is dus de boodschap. De opwarmtijden van het water moeten afgestemd worden op de rusttijden van het beslag (water met mout). Is de omgeving koud, dan gebruik je andere temperaturen dan bij warm weer, ...