Onze Bieren

Ontdek ons assortiment unieke en ambachtelijke bieren, gebrouwen met lokale grondstoffen.

Cortus Bier

Al sinds de middeleeuwen worden in heel wat Europese landen reuzen als poppen vormgegeven. Aanvankelijk werden zij veelal gebruikt als afschrikmiddel voor plunderaars en belegerende troepen. Als een stad of dorp belegerd werd of als muitende troepen voorbijtrokken, werd de reus opgesteld als ‘bewaker’ aan de ingang van het dorp of aan de stadspoort. Niet zelden verwezen deze reuzen naar figuren uit een bekend volksverhaal, of waren ze gebaseerd op een historische figuur, een (patroon)heilige of een personage uit de bijbel.

De reuzen zijn dus niet zomaar poppen, maar maken deel uit van een eeuwenoude traditie.. Cortus komt niet om de haverklap naar buiten, daarom blijven de reuzen bijzonder èn uniek! Fruitreus Cortus weegt 120 kg. Een stevige jongen.

In de rechterhand draagt hij een wandelstok waarvan de knop de vorm heeft van een zeshoek, samengesteld uit vijf lagen. Ze symboliseren Kortessem: een fusie van 5 gemeenten en 6 kerkdorpen. De reus verpersoonlijkt de middeleeuwse landheer, eigenaar van uitgestrekte landerijen, waarop het goede Kortessemse fruit werd gewonnen.
Hij draagt eveneens de eertijdse tabbaard in de kleuren van de Kortessemse confrerie.


In de linkerhand draagt de reus een appel als symbool van Haspengouw. Zijn officiële benaming is:

 

 

“CORTUS, HEER VAN KORTESSEM
COMMANDEUR VAN DE CONFRERIE VAN HET KORTESSEMS FRUIT EN HAAR GASTRONOMIE
FRUITREUS VAN HASPENGOUW”

 

Historisch Bierbrouwen

Bij Brouwkunst koesteren we de eeuwenoude tradities van het bierbrouwen. Onze methoden omvatten het gebruik van historische recepten en technieken die door de jaren heen zijn doorgegeven, waardoor elk glas een stukje geschiedenis vertelt. Door te investeren in de herontdekking van oude brouwmethoden, brengen we de authentieke smaken van vervlogen tijden terug naar uw glas.

De historische bieren gebrouwen door brouwkunst kun je proeven in de brouwerij het Paenhuis in het openluchtmuseum te Bokrijk. 

 

Artisanaal Brouwen met Lokale Grondstoffen

We werken samen met de mouterij Hof Van Dormael in Tildonk. Hier worden regionale granen gemout. Zowat 90 % van onze mouten komt van deze mouterij. Soms gebruiken we er ook de hop van maar de natuur beslist mee..  

Neem Contact Op

Bent u nieuwsgierig geworden naar onze bieren of heeft u vragen? Neem contact met ons op!